Responsive designs van websites

Websites voor tablets en telefoons vragen een speciale opbouw en presentatie. Dynamic Presentations ontwikkelt websites met responsive designs die geoptimaliseerd zijn voor zowel desktop computers als mobile devices (laptops, tablets en smartphones).

Explosieve groei van internetgebruik op tablets en smartphones

De meeste websites zijn ontwikkeld voor een beeldscherm van desktop computers of laptops. Tegenwoordig heeft meer dan 50% van de Nederlanders met een internetaansluiting ook een tablet thuis en één of meer smartphones waarmee internettoegang mogelijk is. In Nederland zijn er meer dan 8 miljoen mobiele internetters. Nieuwswebsites als De Telegraaf en NU.nl worden meer vanaf mobiel bezocht dan vanaf een desktop of laptop.

Presentatie van websites op tablets en telefoons

Tablets en de meeste smartphones hebben geen muis en toetsenbord maar een aanraakgevoelig scherm waarmee websites bediend worden. Verder zijn er veel verschillende schermgroottes en is de communicatiesnelheid beperkt. Daarnaast heeft deze categorie van draagbare internetapparaten vaak een mogelijkheid om het beeld te roteren. Dit vraagt om een websitedesign dat specifiek ontwikkeld is om met deze verschillende schermen om te gaan.

Gebruik van mobiele websites

Maar ook de gebruikskarakteristiek van een mobile device is anders. Een gebruiker van mobiel internet is vaak minder geduldig in het bezoek van een website, is op zoek naar informatie, wil snel resultaat en wil geen tijd verspillen aan het vergroten of verschuiven van een beeld om te zoeken naar de informatie waarnaar gezocht wordt. Dit betekent dat ook de presentatie van informatie van een mobiele website anders moet zijn.

Responsive design website

Hoge-resolutieschermen en websites

Naast de ontwikkeling van mobiel internetgebruik en de grote diversiteit van schermen is er een ontwikkeling van hoge-resoluties (HDPI) schermen. Deze schermen, die zowel op smartphones, tablets als laptops in opkomst zijn, bieden een veel hogere pixeldichtheid en dus veel scherpere teksten en afbeeldingen. Websites moeten worden aangepast om hiervan goed gebruik te kunnen maken. Afbeeldingen, zoals foto's of grafische afbeeldingen, in websites die er op "normale" schermen goed uitzien, presenteren korrelig of wazig op deze hoge-resolutieschermen.

Websites die geoptimaliseerd zijn voor deze HPDI schermen maken gebruik van vectorgraphics en CSS-opmaak in plaats van traditionele pixelgraphics. Daarnaast worden hoge-resolutie afbeeldingen gebruikt. De websites die hiervan gebruik maken hebben aanmerkelijk meer uitstraling en "kwaliteitsgevoel" dan websites die hiervoor niet geoptimaliseerd zijn.

Voorbeeld HPDI website

Hieronder wordt een uitsnede (ingezoomd op 200%) van een websitepagina van Dynapres.nl getoond, op een scherm met een "normale" resolutie en op een hoge-resolutiescherm.

Dynapres website op normale resolutie scherm (uitsnede)   Dynapres website op hoge resolutie scherm (uitsnede)

Websites die geoptimaliseerd zijn voor hoge-resolutie schermen blijven scherpe teksten en afbeeldingen tonen, ongeacht het apparaat waarmee de website bekeken wordt.

Voorbeeld Responsive Design

Hieronder wordt Dynapres.nl getoond als voorbeeld van Responsive Design op verschillende apparaten:

Dynapres website op breed desktop scherm   Dynapres website op smal desktop scherm   Dynapres website op iPad in portrait oriëntatie   Dynapres website op iPad in landscape oriëntatie   Dynapres website op iPhone in portrait oriëntatie   Dynapres website op iPhone in landscape oriëntatie

Websites die gebouwd zijn met een responsive design wijzigen dynamisch al naar gelang het apparaat of de rotatie van het apparaat. Hierboven wordt Dynapres.nl getoond op een werkstation (breed en smal venster), iPad (portrait en landscape oriëntatie, met HDPI-scherm) en iPhone (portrait en landscape oriëntatie, met HDPI-scherm).

Vragen over Responsive Designs van websites?

Heeft u vragen over Responsive Designs, responsive webdesigns, of websites die geoptimaliseerd zijn voor tablets of mobiel internetgebruik, of wilt u een persoonlijk advies? Neemt u dan contact met ons op.

0299-414077

Trefwoorden

Google Adwords Qualified Individual Als Google Adwords Qualified Professional voldoet Dynapres aan de kwaliteitseisen die door Google gesteld worden aan een Adwords-campagne.

Google Analytics Qualified Individual Wij bieden u als Google Analytics Qualified Professional de zekerheid van ervaring en kennis die voldoet aan de door Google gestelde kwaliteitseisen.

Lid Drupal Association Dynapres is Organisation Member van de Drupal Association en maakt sinds 2005 deel uit van de wereldwijde Drupal community.