CPC en PPC

Pay per click (PPC) is een advertentiemodel dat wordt ingezet via zoekmachines, advertentie netwerken, en inhoudelijke websites en blogs. De adverteerders betalen als een gebruiker/bezoeker klikt op een advertentie en zo daadwerkelijk een bezoek brengt aan de website van de adverteerder. Adverteerders betalen voor sleutelwoorden waarvan zij verwachten dat hun klanten die intoetsen als ze een bepaald product of dienst zoeken. Als een gebruiker een woord gebruikt dat de adverteerder als sleutelwoord heeft opgegeven of als de gebruiker een relevante pagina op een website bezoekt dan kan de advertentie van de adverteerder worden getoond. Deze advertentie worden meestal onder het kopje Sponsored links of Ads getoond naast of onder of boven de inhoud van de webpagina zelf. De webmaster kan zelf bepalen waar de advertenties komen te staan.

Pay per click advertenties kunnen ook worden getoond op inhoudelijke sites, zoals Nieuwswebsites en weblogs. De advertentienetwerken zoals Google AdSense en Yahoo! Publisher Network zullen dan aan de hand van de inhoud van de blog of het nieuwsbericht proberen relevante advertenties te plaatsen, zonder dat de gebruiker een zoekopdracht heeft hoeven geven.

Hoewel er vele bedrijven actief zijn in deze business zijn Google AdWords, Yahoo! Search Marketing, en Microsoft adCenter de grootste aanbieders van advertentieruimte. Minimum prijzen per click, ook wel Costs Per Click (CPC) genoemd, variëren afhankelijk van de zoekmachine/search engine. Populaire zoektermen kosten meestal meer bij de grotere zoekmachines.