Link building

Link building ("linkopbouw") is het genereren van links vanaf externe webpagina’s (ook wel backlinks of inlinks genoemd) naar een specifieke website. Hierbij is het het doel deze populairder te maken dan andere websites over hetzelfde onderwerp. Het resultaat is een hogere vermelding in de lijst van zoekresultaten van zoekmachines op voor die website relevante trefwoorden.

Linkopbouw is een onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het was al van belang voor zoekmachineoptimalisatie in het pre-Googletijdperk, toen slechts de frequentie van backlinks door zoekmachines werd geteld als populariteitsgraadmeter voor een bepaalde webpagina. Met de opkomst van het PageRank-algoritme van Google wordt niet alleen de absolute hoeveelheid backlinks naar een bepaalde webpagina geteld maar ook de individuele waarde van elke backlink met behulp van een recursief algoritme.

Tegenwoordig wordt niet alleen meer gekeken naar de hoeveelheid links en hiervan afgeleide “linkwaarde”, maar speel ook een reputatiefactor van een website en een link hiervan een grote rol. Verder worden links ondergebracht in bepaalde thema’s of branches. Daarnaast spelen nog meer factoren een rol in de bepaling van de waarde van een link, b.v. de leeftijd van de website waarop de link voorkomt. De waarde van referenties van gerenomeerde, lang-bestaande, hooggewaarde websites is van groot belang voor SEO en voor de betalen prijzen in het kader van SEA.

Periodieke linkbuilding

Onderhoud aan links van interne en externe, branchegerelateerde, projecten is van groot belang voor de content, reputatie, ranking en direct bezoek van een website. Bijna driekwart van het resultaat in Google wordt bepaald door linkbuilding, zonder goede linkbuilding strategie toont een website geen betere resultaten in zoekmachines.

Hoe meer kwalitatieve en relevante links van andere websites naar uw website linken, hoe belangrijker zoekmachines uw site acht en hoe hoger u dus in de resultaten verschijnt. Hiervoor moet periodiek werk worden verricht in de vorm van controle, aanpassing en uitbouw van de links vanaf andere websites.